Tavaroiden keräily ja hamstraaminen on joillekin hauska harrastus ja toisille huono tapa, josta on vaikea päästä eroon.
Keräilykeskuksiin ja kaatopaikalle kasaantuu huikea määrä sekalaista tavaraa aina kulutustavarasta, elektroniikkaan ja erilaisiin koristeisiin, joista osa menee uusiokäyttöön, mutta yhä edelleen jätettä kasaantuu liikaa.
Vanha elektroniikka unohtuu usein vintille tai varastoon
Elektroniikka on kulutustavaraa, joka kuluu nopeasti uusien tuotteiden ilmestyessä markkinoille tämän tästä, ja vanhat laitteet hävitetään uusien, päivitettyjen tuotteiden tieltä.
Osa elektroniikasta toimitetaan suoraan kaatopaikalle tai pahimmassa tapauksessa jätetään lojumaan vuosikausiksi pihalle, varastoon tai vintille, mutta onneksi toimivia laitteita viedään suhteellisen tunnollisesti kirpputoreille ja asetetaan myyntiin internetiin. Näin tuotteita saadaan kierrätettyä, mikä säästää luontoa ja ympäristöämme.
Kierrätyskeskus on ekologinen vaihtoehto
Kierrätyskeskukset ovat erinomainen paikka luopua ylimääräisistä tavararoista, ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla lahjoitettavat tavarat noudetaan, jolloin luopuminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Suomessa kierrätyskeskukset ovat järjestelmällisiä ja asiallisia kauppapaikkoja, joissa saattaa tehdä mahtavia löytöjä, sillä sanotaanhan, että ”toisen romu on toisen aarre”.
Kierrätyskeskus on ekologinen vaihtoehto hylättävälle tavaralle, sillä se antaa lisää elinvuosia toimivalle tuotteelle, ja näin saadaan tuotteelle täydellinen elinkaari kunnes tuote on loppuun kulutettu ja viimeinen matka tehdään kaatopaikalle.
Pidetään käytetty tavara kierrossa
Hankkimalla useimmat tavarat kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista ja yksityishenkilöiden netti-ilmoitusten kautta säästetään ympäristöä huomattavasti enemmän kuin ostamalla jatkuvasti tuliterä tuote liikkeestä. Lisäksi kuluttajien tulee muistaa matkapuhelimien, jääkaappien ja autoon liittyvien laitteiden oikea kierrätys tai tuhoaminen.
Internetistä löytyy useita yrityksiä, jotka ovat valmiita vastaanottamaan erilaista elektroniikkaa ja monet matkapuhelinyhtiöt ilmoittavat aika ajoin ottavansa vastaan rikkoutuneita vanhoja matkapuhelimia.
Myös vaatteista tulee hieman ympäristöystävällisempiä, kun ne kulutetaan loppuun, viedään kirpputorille tai lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.
Lasten vanhat pieniksi jääneet vaatteet ja omat ”kutistuneet” vaatteet kannattaa ajatusta uhraamatta lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, jos ei ole kiinnostusta laittaa vaatteita myyntiin esimerkiksi internetiin. Näin voi pienellä vaivalla rasittaa ympäristöä hieman vähemmän. Samalla tulee kotona siivottua, ja siitähän jää tietenkin hyvä mieli.