Nettihuutokaupat ovat erittäin suosittuja. Niissä on laaja kansainvälinen valikoima, käyttö on helppoa ja kaupan voi tehdä omassa olohuoneessa.
Osallistuminen kiihkeään nettihuutokauppaan on jännittävä ja adrenaliinia nostattava kokemus. Näyttöruudulla näkyy jatkuvasti uusia tarjouksia, jokainen tarjous nostaa hintaa ja kilpailijoiden näkyminen näytöllä luo kilpailullisen tunteen.
Kun oma tarjous on voimassa, aika tuntuu kuluvan hitaasti. Helpotuksen hetki koittaa kun näytölle tulee ilmoitus, että tarjous on hyväksytty. Voi käydä niinkin, että joku muu on tarjonnut korkeamman hinnan. Tämä saa sydämen lyömään taas vähän nopeammin.
Melko tyypillistä on sekin, että joku on kytännyt kehän ulkopuolella jo päivien ajan, ja tekee paremman tarjouksen juuri ennen huutokaupan loppua, kun olet jo poistunut juomaan voitonkahvit. Tämä voi olla pettymys tai helpotus – riippuen siitä mitä itse olet päätynyt tarjoamaan kohteesta. Tällainen nokittelu kuuluu osana huutokauppaan.
Mihin perustuu nettihuutokaupan suosio?
Syitä nettikaupan suosioon on monia. Nettihuutokaupoissa on yleensä laaja valikoima, paljon tuotteita erilaisista kiinnostavista ja harvinaisistakin kategorioista. Vaatteet, korut, taide-esineet, patsaat ja sarjakuvat löytävät tiensä myyntiin. Paikallisista kaupoista näitä tuotteita ei useinkaan löydä, etenkään kun monet tuotteet ovat aikaa sitten poistuneet myynnistä.
Helppous on nettihuutokaupan valtti. Kauppaa voi käydä usein millä tahansa internet-yhteydellä varustetulla laitteella. Fyysiseen kauppatilanteeseen ei tarvi matkustaa paikan päälle. Lisäksi nettihuutokaupoissa on usein tarjolla uniikkeja ja harvinaisia esineitä.
Vielä yksi vahvuus on kansainvälisyys. Suomalainen voi tehdä huutoja ulkomaistenkin huutokauppojen sivustoilla, jos sellaiseen on tarvetta. Kotimaisillakin huudoilla pääsee varmasti pitkälle.
Hinnat voivat nettihuutokaupoissa olla houkuttelevan edullisia, ainakin lähtöhinta, mutta toisaalta ne voivat kivuta järjettömän korkeallekin, kun huuto on napin painalluksen takana ja innokkaita huutajia monta.
Nettihuutokaupan tyypillinen kulku
Nettihuutokauppojen käyttötavat ja -mallit vaihtelevat jonkin verran eri palvelujen kesken, ja suomalaisilla ja ulkomaisilla huutokaupoilla on eroja.
1. Rekisteröityminen palveluun
Ennen huutokauppaan osallistumista käyttäjän täytyy yleensä rekisteröityä huutajaksi kyseiselle huutokauppasivustolle. Tämä tapahtuu yleensä antamalla henkilötiedot ja luomalla käyttäjätunnus ja salasana.
2. Kohteiden selailu
Käyttäjä voi selata huutokauppasivustolla olevia myytäviä kohteita ja tutustua niiden tietoihin ja kuviin. Yleensä jokaisesta kohteesta on esillä tietoja kuten kuva, kuvaus, aloitushinta, arvioitu arvo, huutokaupan kesto ja mahdollinen nouto- tai toimituspaikka.
3. Tarjoaminen
Kun käyttäjä on löytänyt kiinnostavan kohteen, hän voi aloittaa tarjoamisen. Käyttäjä voi antaa tarjouksen joko aloitushinnan tai sen yläpuolella olevan hinnan. Yleensä käyttäjä voi asettaa automaattisen huutokauppabudjetin, joka tekee tarjouksia käyttäjän puolesta asetettuun rajaan asti.
4. Huutokaupan seuraaminen
Käyttäjä voi seurata huutokaupan kulkua ja nähdä, onko hänellä nimissään korkein tarjous vai onko joku tehnyt korkeamman tarjouksen. Käyttäjä voi myös saada ilmoituksia, jos joku tekee korkeamman tarjouksen.
5. Voittaminen/Häviäminen
Jos käyttäjällä on korkein tarjous huutokaupan lopussa, voittaa hän kohteen. Käyttäjä saa yleensä ilmoituksen voitosta, sekä ohjeet maksamisesta ja noudosta.
6. Maksaminen ja nouto
Voittaneen tarjouksen tehneen käyttäjän täytyy yleensä maksaa kohteen hinta huutokauppasivuston kautta ja noutaa tai järjestää toimitus kohteelle. Yleensä huutokauppasivusto tarjoaa myös maksuvaihtoehtoja, kuten pankkikorttimaksut tai verkkopankkimaksut.
Huutokaupan jälkeen käyttäjä voi halutessaan antaa palautetta huutokauppasivustolle ja myyjälle.
Nettihuutokauppojen tietoturvan taso vaihtelee
Tietoturva on tärkeä huomioitava asia nettihuutokaupoissa niin Suomessa kuin ulkomailla. Suomessa toimivilla huutokauppasivustoilla on yleensä hyvät tietoturvakäytännöt, kuten salattu verkkoyhteys, käyttäjätunnusten ja salasanojen turvallinen hallinta, sekä tietoturvakysymysten huomioiminen ohjelmistojen kehityksessä.
Ulkomailla toimivilla huutokauppasivustoilla tietoturvakäytännöt voivat vaihdella huomattavasti. On tärkeää tutustua huolellisesti sivustojen tietoturvakäytäntöihin ja tarkistaa, että ne käyttävät turvallista verkkoyhteyttä. Lisäksi kannattaa käyttää vahvoja salasanoja.
Ostajat ja myyjät ovat usein eri puolilta maailmaa, joten maksutapahtumat voivat sisältää riskin petoksista. Suojautuakseen petoksilta käyttäjien tulee käyttää turvallisia maksuvälineitä, kuten luotettavia maksupalveluja, välttää lähettämästä henkilökohtaisia tietoja, ja tarkistaa huolellisesti myyjän ja kohteen tiedot ennen tarjouksen tekemistä. Mikään ylimääräinen varmuus myyjästä tai toisinpäin – ostajasta – ei ole pahitteeksi.